#1 Panetoz – “Håll om mig hårt”faviconfaviconfaviconfavicon
Detta är en grupp som jag verkligen gillar, deras låtar är catchy (dvs. sätter sig så man kan nynna på den efter låten är slut), och dessutom svänger dem. För två år sedan tävlade gruppen med “Efter solsken”, även den på svenska. Detta koncept fungerar kanon i Sverige, men lockade knappt några juryröster från utlandet 2014; telefonrösterna gick också sådär. Jämför man de båda låtarna är den tidigare bättre, även om jag tycker detta är riktigt bra. Tror inte den kommer landa top 5, då många svenskar idag röstar på annat. Jag tycker musikaliskt är låten värd en fyra av femma.

#2. Lisa Ajax – My heart wants me deadfaviconfavicon
Lisa sjunger bra, men tyvärr har hon en ganska tråkig låt. Fyller ut en Absolut Music skiva, men det är tyvärr tråkig musik även hennes insats är klanderfri. Däremot är det kul att se även den yngre generationen uppträda, Lisa är endast 17 år. Även om det finns dynamik i rösten, är det synd att låten inte är bättre. 2 av 5 pga. en tråkig låt.

#3. David Lindgren – We are your tomorrowfaviconfaviconfavicon
Återigen en duktig sångare, och låten är väldigt bra. Låten är “by the book”, så här ska ett potentiellt vinnarbidrag låta 2016. Tyvärr är det något som saknas, vad kan jag inte riktigt sätta fingret på. Kanske är innebörden av låten tveksam, “vi är ditt imorgon”? Man upplever även att refrängen går om och om igen, istället för att vara ett klimat från en vers. Sannolikt top 5, 3 av 5 Förnuft poäng

#4. SaRaha – Kizunguzungu faviconfaviconfavicon
Sara har bott många år i Afrika, vilket gör att man känner att hon har koppling till musiken. Alla som känner mig har nog för eller senare insett att jag är ett fan av afrikansk folkmusik, således gillar jag detta initialt. Dock tycker jag det är synd att man inte satsat på mer bakgrundssångare med riktiga afro-röster; vilket hade lyft låten avsevärt. Afrikansk musik ska vara maffig, det tycker jag inte detta är; vilket är ett minus. Norge skickade en liknande låt när Stella Mwangi tävlade i Eurovision, den gick tyvärr inte vidare från semin; men var snäppet bättre. Kul bidrag, men har låg chans att vinna både i mellon och ESC.
3 av 5.

#5. Oscar Zia – Human faviconfaviconfaviconfavicon
En proffisig sångare, en potentiell vinnarlåt och en låt som kan gå bra i ESC. Kommer mest troligt komma Top 3. Bra och trevlig låt, och ligger precis som Lindgrens rätt i tiden. Budskapet och scennärvaron är bra, även om det inte händer så mycket i låten. Däremot borde dom inte ha haft så låga partier, då man hör att Zia får anstränga sig för att pricka tonerna. I sin helhet är detta ett riktigt bra bidrag, 4 av 5.


#6. Ace Wilder – Don’t Worry faviconfaviconfavicon
En okonventionell sångerska som har sin egen sång-prat stil. Jag trodde inte på Busy doin’ nothing för något år sedan, men den landade på en andra plats. Den refrängen var dock betydligt bättre än denna, så jag hade varit förvånad om den kommit högt. Konceptet är dock klart häftigt, och man märker att Wilder är lagt åt det perfektionistiska hållet i sitt framförande. Någonstans gillar jag detta bidrag. 3  av  5

#7. Robin Bengtsson – Constellation Prizefaviconfavicon
Ett riktigt trevligt bidrag och något man kan lyssna på utan att störa sig (tro mig det är inte många låtar idag). Oavsett om han spelar munspel på riktigt, är det ett klart trevligt inslag då det ser trovärdigt ut. Låten är dock ganska tråkig, det händer inte så mycket. Tonarten är även ganska låg vilket gör att sånginsatsen hade kunnat haft mer att önska om det varit en bättre sångare. Men detta går ändå hem som ett trevligt bidrag. 2 av 5 . Kommer nog landa 6:a 7:a kanske?

#8. Molly Sandén – Youniverse faviconfaviconfaviconfavicon
Det är kul när artister skriver själva, denna låten tror jag vinner. Den kommer garanterat att komma top 3. Men vad säger låten? Youniverse kanske är fyndigt, men texten känns rätt tam i övrigt. Molly är dock tävlingens bäste sångerska, och även om jag tycker det är ett trist bidrag (då den inte sticker ut) tror jag mycket väl detta går hem i stugorna. Kan även gå bra i Eurovision, känns som en blandning mellan Loreen och Zelmerlöv. 4 av  5

#9. Boris René – Put your love on me faviconfaviconfavicon
Ett riktigt trevligt bidrag, i både text, melodi och framförande. Dock är det mycket “jaaaay”, vilket jag tycker är synd. Naturlig dansare, helhetsbedömningen är klart positiv. Kan nog få lite röster av de utländska jurygrupperna 3 av 5.

#10. Frans – If I where sorry faviconfaviconfavicon
Ingen direkt akustisk sångare, hade micken dött hade inte första raden i publiken hört hans sång. Jag tycker detta är ett tråkigt bidrag, men jag kan tänka mig att många småtjejer tycker låten är fantastisk då de minns hans Zlatan-låt. Detta kommer dock inte gå långt i ESC, så bryr vi oss om att få tävla i finalen bör vi inte skicka denna. Hans textuttal är unikt, vilket sätter identiteten i låten; men i grund och botten är detta tråkigt. Mest troligt slutar denna på en andraplats eller tredjeplats. 3 av 5.

#11. Wiktoria – Save me faviconfavicon
Påminner om någon stor ny sångerska som jag inte hittar namnet på, hon är precis som Lisa Ajax under 20 vilket är kul. Bidraget är också ointressant rent musikaliskt, även om hon är en väldigt duktig sångerska som vi säkert kommer höra mer av. Artikulationen är dålig så många har nog svårt att höra vad låten handlar om. Tyvärr överkommersialiserat vilket många låtar är idag, hållbarhetstiden i radio är lika lång som en laktosfri mjölk (dvs. ca 1 månad). Som en jämförelse kan man t.ex. ta en låt som “La isla Bonita” av Madonna, och fråga sig varför den håller idag ca 30år efter sin utgivning, proffsigt men bortglömt om två veckor. 2 av 5.

#12. Samir & Viktor – Bada Nakna favicon
Viktor håller ton, Samir ligger i tydlig underkant genom hela låten. En blivande sommarplåga, som lyckligtvis kommer stoppas av den internationella juryn. Något som stör mig är att alla o verkar bli u, spelar ingen rull, Sergels turg, livet utan surg, igu(å)ng. Vet inte heller om jag tycker svordommar som “fucka luss” hör hemma i denna tävling. Nu tycker jag Fredrik Kempe är en fantastisk musiker, så det smärtar att dela ut kvällens enda etta men denna typ av musik har jag väldigt svårt för. Man får även hoppas att Samir inte har sin reklamtröja på sig, annars hoppas jag som sagt man skickar en räkning för kostnaderna från granskningsnämnden. 1 av 5.

Leave a Response